Persluchtdroger

Persluchtdroger
Persluchtdroger

Persluchtdroger

De juiste perslucht droger tegen de beste prijs. Een droger verwijdert waterdamp uit perslucht. Er zijn diverse types met verschillende namen: koeldroger, koudedroger, thermischemassadroger of adsorbtiedroger. Welke heeft u nodig voor uw compressor, persluchtinstallatie of  perslucht apparatuur?  Graag adviseren we u over de beste keus.

Waarom een persluchtdroger?

Waterdamp

In de aangezogen lucht van een compressor zit altijd waterdamp. Deze vochtigheid is op termijn schadelijk voor de compressor en het gebruikte perslucht gereedschap. Zeker alls de lucht samengeperst wordt neemt relatieve lucht vochtigheid verder toe. Als als deze boven de 100% komt ontstaat vloeibare condens. Deze moet uit het persluchtsysteem verwijderd worden. Dat gebeurt via  een (automatische) condensaftap waarlangs het condensaat wordt afgevoerd. Dit condensaat is zwaar verontreinigd en mag u niet op het riool afvoeren! Pas na een condensaatbehandeling kan dit zonder problemen geloosd worden op het riool.

Drogen

Maar terug naar de waterdamp in perslucht. Zelfs als het condensaat is verwijderd heeft de perslucht nog steeds een relatieve vochtigheid van 100%. Dit moet verlaagd worden tot een niet schadelijke hoeveelheid vocht voor de persluchtinstallatie en de gebruikte luchtgereedschappen. Hiervoor moet de perslucht door een persluchtdroger gevoerd te worden. Deze droger haalt het overtollige, niet wenselijke, vocht eruit. Op het schema ziet u in grote lijnen hoe dit werkt. Hetzelfde principe wordt gebruikt in een vaatwasser en koelkast.

schema werking persluchtdroger
schema werking drogen perslucht

Dauwdrukpunt

Bij persluchtdrogers wordt ook wel gesproken over een drukdauwpunt. De lucht in gecomprimeerde toestand heeft dan een vochtgehalte dat hoort bij een 100% relatieve vochtigheid bij een bepaalde temperatuur. Als in het persluchtsysteem de temperatuur lager wordt dan de drukdauwpunt temperatuur treedt er alsnog condensatie op. Het juiste type persluchtdroger voorkomt dit probleem.

Welke persluchtdroger?

De persluchtapparatuur beplaat in essentie welke persluchtdroger u nodig heeft. Meestal geeft de leverancier aan welke mate van vervuiling en hoeveel vocht in de perslucht (leiding) mag zitten. Het voorgeschreven drukdauwpunt is hierbij leiding gevend.

Perslucht in een omgeving waarin de temperatuur onder het vriespunt kan komen heeft een andere droger nodig dan perslucht in een verwarmde ruimte

  • Koeldroger

    Deze droger is geschikt voor perslucht met een dauwdrukpunt boven de 0 graden.

    • voordelen: goede prijs, weinig onderhoud, energiezuinig
    • nadelen: niet geschikt werkplaatsen zonder verwarming, installaties buiten en koel- en vriesruimtes
  • Adsorptiedroger

    Ontvocht met chemische korrels. Geschikt voor perslucht met een dauwdrukpunt tot wel -70 graden.

    • voordelen: geschikt voor zeer lage drukdauwpunten (koel en vriesruimtes)
    • nadelen: hoge energieverbruik, hogere aanschafprijs, onderhoud en afvoer chemisch afval
  • membraamdroger

    Membraamdrogers gebruiken geen stroom en zijn vrijwel onderhoudsvrij. Bovendien wordt de perslucht alleen geconditioneerd wanneer dit nodig is en in de benodigde kwaliteit. Vooral geschikt voor mobiele toepassingen, maar ook stationaire toepassingen bij “point of Use”. Je vindt ze bijvoorbeeld in laboratoria

 

 

 

Neem vrijblijvend contact om advies of bel tel. 06 35 63 84 97 en vraag naar Floor Tessensohn.

 

 

 

Persluchtdroger Utrecht Persluchtdroger Veenendaal Persluchtdroger  Ede/WageningenPersluchtdroger ArnhemLuchtdroger compressor